Please choose your preferred language

English Afrikaans

Materiaal uitzoeken voor verpakkingen is niet makkelijk. Je moet met veel zaken rekening houden. In verschillende projecten hebben we de voors en tegens afgewogen en het resultaat was tot dusver altijd hetzelfde…glas wint het.

De COSMOS standaarden heeft strikte richtlijnen welke verpakkingen we kunnen gebruiken, maar we zien dit meer als advies om de beste keuze te maken. COSMOS heeft veel soorten plastic die ze niet accepteert, of ze vervuilen teveel of ze kunnen niet worden gerecycled. De standard staat wel een aantal plasticsoorten toe (PET, PP, PETG, LDPE, HDPE) die iets milieuvriendelijker zijn. De standaard staat ook glas, papier, aluminium en een paar andere materialen toe.. Wat is nu het beste?

Er zijn meerdere manieren om hiernaar te kijken en er is geen perfect antwoord, maar dit is hoe wij het zien.

Ten eerste kijken we naar de vervuiling tijdens het productieproces, daarna naar de impact van transport en uiteindelijk naar wat er gebeurt met het materiaal als het product op is.

Bij vervuiling tijdens productie is glas de beste keus als je naar het gehele proces kijkt.

De ecologische voetafdruk is wat ingewikkelder. Glas heeft een koolstofwaarde van 1,44 kgCO2/kg. Dit betekent dat voor iedere geproduceerde kg glas 1,44 kg CO2 de lucht ingaat. Plastic is substantieel hoger. Bijvoorbeeld polypropyleen (PP) heeft een waarde van 4,49kgCO2/kg. Dat betekent veel meer koolstof per kg maar plastic weegt minder en dat telt ook weer mee met het transport.

Waarom we glas gebruiken heeft allemaal te maken met wat er na gebruik met de verpakking gebeurt. In de EU is ruim 73% van al het glas gerecycled. Voor plastic is dat 42%. In de USA, wordt slechts 8,5% van het plastic hergebruikt en dit getal stijgt niet… het daalt zelfs want het was in 2015 nog 9,1%.

Glas wordt gemaakt van zand en mineralen. Het brengt geen schade toe aan het ecosysteem als het niet wordt hergebruikt. Dat kunnen we niet zeggen van plastic.

We zullen constant onze opties blijven bekijken en onze verpakkingen blijven vernieuwen om de negatieve impact op het milieu te verminderen.