Please choose your preferred language

English Afrikaans

Myrothamnus flabellifolia staat beter bekend als de “Resurrection Plant” en leeft in de oudste woestijn ter wereld, de Namib.

Wat de plant bijzonder maakt, is niet hoe hij eruit ziet, waarschijnlijk valt hij je niet eens op als je hem tegenkomt. Het grootste deel van zijn leven ziet hij eruit alsof hij dood is. In de onherbergzame omgeving van de Namib kan deze plant wel 3 jaar overleven. De meeste planten gaan dood als ze zo’n 20-30% van hun vocht verliezen, maar de Myrothamnus is in staat om compleet uit te drogen en toch in leven te blijven. Hij blijft zo totdat er weer water is en komt dan binnen enkele uren weer visueel tot leven.

Resurrection plant myrothamnus time lapse

DNA Bescherming

De plant maakt gebruik van een scheikundige gereedschapsbox om zijn DNA te beschermen in de jaren dat hij uitgedroogd voortleeft en dat is heel interessant vanuit een anti-ageing oogpunt voor huidproducten.

Het belangrijkste polyfenol dat bescherming biedt tegen vrije radicalen tijdens de “slaapstand” is 3,4,5-tri-O-galloylkinzuur en is het dominantste onderdeel van het polyphenol profiel van de Namibische soorten van de Myrothamnus. Het bevat tot wel 40% van de droge massa van de slapende plant.

Esse gebruikt de Namibische variant voor optimale resultaten. Tijdens het proces om het extract te verkrijgen, zorgen we ervoor dat de polyfenolen met de sterkste anti-oxidante werking die het DNA jarenlang goed kunnen houden in het extract komen.

Snelle hydratatie

Esse heeft onafhankelijke tests uitgevoerd in Duitsland waaruit blijkt dat dit nieuwe ingrediënt ook zeer snelle hydratatie geeft. Een neutrale gel met het extract toonde aan dat de hydratatie van de huid gedurende 24 uur een boost kreeg na slechts een keer aanbrengen.

Hieronder ziet het percentage verbetering van de hydratatie van de huid over een periode van 24 uur.

rapid hydration graph

Omgevingswaarde

De Namib woestijn in Namibië is zeer dor en de  mensen die in dit hete  gebied wonen zijn nomadische veehouders die afhankelijk zijn van zelfvoorzienende veeteelt. De Resurrection Plant groeit hier en de oogst en verkoop biedt  gemeenschappen  hiermee een belangrijke bron van alternatieve inkomsten. Een vermindering van de afhankelijkheid van de veestapel leidt ook tot een verminderde druk op de biodiversiteit van het gebied door het verminderen van het grazen van het vee in deze diverse maar gevoelige ecologie.

Esse heeft een joint venture met de  Kunene Conservancies Indigenous Natural Products Trust in een  overeenkomst met de Nagoya die het mogelijk maakt voor de twaalf stammen van de Kunene om te delen in de  winst uit de verkoop van Esse producten die gebruik maken van Myrothamnus extract. Uitgebreide studies  zijn  uitgevoerd om de duurzaamheid van de wilde oogst van Resurrection Plant in de Kunene regio van Namibië in de gaten te houden en te blijven monitoren zwat zorgt voor een gezonde en duurzame plantenpopulatie.